Surse de incarzire bio ieftina - Stiri de azi

Breaking

Stiri zilnice si informatii

Post Top Ad

Responsive Ads Here

Post Top Ad

miercuri, 20 decembrie 2017

Surse de incarzire bio ieftina

In ultimi ani se discuta tot mai mult despre resursele regenerabile si resurse bio intr-o perioada in care responsabilitatea fata de mediu este luata in seama de catre toate tarile

La inceputul secolului trecuta francezului Jean Pain (1928-1931) a inventat centrala bio cu compost. O altfel de centrala poate fi construită de către orice gospodar, cu o investiție minimă. Sistemul inovator pe bază de compost poate să asigure fermei, casei de la țară și solarului toată clădura și apa caldă necesară pe timp de iarnă, facilități generate în mod 100% natural.

La baza centralei verzi se află, aÈ™a cum vă puteÈ›i da seama, proprietatea compostului de a genera căldură, temperaturile din interior putând atinge È™i 65 de grade Celsius. Mai este nevoie de o pompă, de È›eavă È™i de plasă de oÈ›el, iar sistemul bio poate asigura nevoile de încălzire pentru o suprafață de 1.500 de metri pătraÈ›i, timp de cel puÈ›in 12-16 luni – după care compostul trebuie schimbat.

Dimensiunea standard recomandată pentru acest sistem este cea cu un diametru de 5 metri și înălțime de 2,5 metri.

Sistemul este folosit în multe gospodării și ferme din întreaga lume, iar în străinătate se organizează chiar și seminarii în care toți cei interesați învață cum să își contruiască singuri sursa de apă caldă și căldură.

Ca È™i material de bază apreciat ca fiind cel mai eficient, fermierii europeni recomandă frunzele È™i lemnul tocat de foioase (se pot folosi ramurile rămase în urma lucrărilor sezoniere din livezi sau parcuri). Cel mult 15% din compost poate fi reprezentat de lemn de pin, considerat mult prea ”acru” pentru microorganismele ”angajate” în descompunere.

În general, ca materiale de bază se folosește lemn verde bine tocat, o țeavă care conduce ușor căldura, o pompă și oțel de construcție folosit la garduri sau chiar gard din oțel galvanizat.

Odată ce lemnul este tocat, ridicarea sistemului se poate face în doar 6 ore, dacă se folosește și tractor cu un încărcător de mici dimensiuni.

Cum se construiește

Deloc de ignorat, ”centrala” este construită având la bază o folie de plastic groasă, precum cele folosite la amenajarea iazurilor, È™i care va asigura mai ales succesul primei faze de amenajare, când compostul este bine alimentat cu apă pentru a determina putrezirea lemnului. Peste folia de plastic se pune lemn tocat, apoi È›eava în formă circulară È™i fixată de structură pentru a-È™i menÈ›ine forma concentrică. Se repetă apoi procedeul pentru alte patru straturi de È›eavă È™i cinci de lemn tocat (ultimul deasupra).

ÃŽn privinÈ›a secretelor care asigură funcÈ›ionarea centralei cu compost, fermierii francezi spun că este important ca lemnul să nu fie tocat foarte fin, pentru ca bucățile să permită oxigenarea în interior È™i stimularea procesului de descompunere. Un alt element important este udarea permanentă în primele patru zile, în aÈ™a fel încât compostul să fie cel puÈ›in 70% bine înmuiat. Se pare că o greÈ™eală frecventă ce poate da peste cap planurile fermierului este ca acesta să nu ude suficient sau să nu aibă lemn crud în componenÈ›a ”centralei”.

FrumuseÈ›ea acestui sistem este că materiale iniÈ›iale – È›eava, gardul, pot fi refolosite timp de 10-15 ani, cu aceeaÈ™i eficiență.

Centrala cu compost este o soluție și pentru încălzirea solariilor pe timp de iarnă.

Sursa: agrointel.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Post Top Ad

Responsive Ads Here